Billigast bärbara datorer

Bärbara datorer med lägst pris & höga betyg

Namn Betyg Billigast pris Lagerstatus Butik
Acer Chromebook 311 (NX.AAYED.001)
(12 röster)
2 990 kr (Netonnet) Netonnet
Acer Chromebook CB314
(3 röster)
3 290 kr (Netonnet) Netonnet
Lenovo IP 1 14ADA05 (82GW001XMX)
(4 röster)
3 290 kr (Netonnet) Netonnet
Acer Chromebook 314
(4 röster)
3 490 kr (Netonnet) Netonnet
Acer Chromebook Spin 513
(1 röst)
3 990 kr (Netonnet) Netonnet
Asus Zenbook 13
(3 röster)
13 990 kr (Netonnet) Netonnet
Macbook Pro 13" M1 (2020)
(167 röster)
14 989 kr (Media Markt) Media Markt

Köpguide billiga laptops

När du ska köpa en laptop ska du i första hand tänka på skärm och datorns prestanda. Här nedan hittar du de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa en laptop.

Skärmstorlek

12,5 till 14 tums-skärmar är oftast bästa balansen mellan användarvänlighet och mobilitet. Större skärmar kan vara bra om du använder program och appar som behöver en större skärmyta. Glöm dock inte bort att en större skärm gör att datorn blir tyngre och att det i vissa fall gör att batteritiden blir kortare.

Prestanda

Datorns prestanda är i synnerhet kopplat till fem olika områden, här nedan redogör vi för samtliga.

Processor

Om du väljer Intel eller AMD spelar inte så stor roll för dig som konsument, det viktigaste är att du tar det som ger mest för pengarna. På senare tid har AMD fått högre betyg än Intel i tester av prestanda samtidigt som de kostar mindre. Därför kan det vara bättre att leta efter bärbara datorer som har en AMD-processor istället för intel.

Minne

I regel är ju mer minne desto bättre, men även hastigheten i minnena spelar roll. Minst 8 gb men gärna 16 gb för att program och appar ska fungera bra.

Hårddisk

Minst 256 gb för att du inte ska behöva en extern hårddisk. SSD-diskar är att föredra eftersom de är mycket snabbare än mekaniska och kan många gånger påverka prestandan på din bärbara dator mycket mer än både processor och minne.

Grafikkort

De flesta bärbara datorer har integrerade grafikkort vilket gör att de inte har lika hög prestanda som stationära. Detta gäller i synnerhet billigare bärbara datorer vilket innebär att om du vill spela spel bör du kolla igenom prestandakraven för de spel som du vill spela innan du köper en bärbar dator.

Batteritid

Glöm inte bort att undersöka den bärbara datorns batteritid, detta gäller i synnerhet om du ofta befinner dig på resande fot.

De 4 viktigaste sakerna att tänka på när du köper en billig laptop

Här nedan har vi sammanställt de 5 viktigaste sakerna du behöver tänka på när du ska köpa en billigare dator.

Billiga datorer använder Windows, Linux eller Chrome OS

Apple har endast lanserat Mac OS till sina egna laptops vilket gör att det inte finns några lågprisproducenter av bärbara datorer som använder sig av Mac OS.

Spara helst inte på minnet – under 8 gb kan kännas långsamt

I dag kräver program och operativsystem oftast minst 8 gb i minne. Om du köper en bärbar dator med mindre än så är risken stor att du kommer att uppleva den som seg.

Välj hellre en SSD-hårddisk istället för mer processorkraft eller minne

En SSD-hårddisk snabbar upp din dator väsentligt och har nästan alltid större effekt än en snabbare processor och oftast en större påverkan än mer minne.

Undersök den bärbara datorns vikt

En alltför tung dator är inte kul att behöva släpa med om ska ha din dator i väskan. I regel vill du absolut inte att den ska väga mer än 3 kg.