Billigast mat 2018

6 februari 2018
Billigast mat 2018

Enligt Konsumentverket spenderar vuxna människor i Sverige mellan 20 000–25 000 kr på mat (livsmedel), varje år. Livsmedelskostnaderna blir lägre ifall lunch äts ute på vardagarna, men den totala kostnaden för maten blir högre i och med att kostnader för lunch tillkommer. Det finns därmed stora möjligheter att spara pengar genom att göra aktiva val när man köper mat och i det här inlägget kommer du få tips om hur du går tillväga.

För att hitta billigast mat går det att jämföra olika priser i olika butikskedjor. Det är en ganska omständlig process och vi har därför gjort den här sammanställningen för att hjälpa dig att hitta. Så var hittar man egentligen billigast mat år 2018?

I den senaste undersökningen av matpriser gjord av PRO visade det sig att den billigaste maten i Stockholm och Göteborg hittades på ICA Kvantum i butiker belägna en bit utanför respektive stad. Undersökningen utfördes genom att cirka 1500 pensionärer i hela landet handlade en utvald matkasse med produkter på samma dag (21 september 2016). Den billigaste butiken var ICA Maxi Stormarknad Flygstaden i Halland. Där kostade matkassen 743,52 kr medan genomsnittspriset i Sverige var 982,44 kr.

Ett annat test av mataffärers kostnader som gjordes av Göteborgs Posten kom de fram till att Willys följt av ICA har billigast mat av de större kedjorna. GP:s undersökning byggde på att en stor matkasse med 56 utvalda varor handlades under vecka 2015, hos fyra affärer i Göteborg. Dessutom handlades en ”minikasse” med 16 utvalda varor på sex affärer i Göteborg. Willys Gamlestan hade den billigaste stora matkassen, som kostade 1232 kr medan Lidl på Ångpannegatan hade den billigaste ”minikassen” (378 kr).

Ett tredje test genomfördes av Testfakta på uppdrag av GP i april 2017. Det testet gällde matkassar på nätet. En matkasse med 73 varor jämfördes mellan de olika butikskedjorna. Den billigaste matkassen kostade 1577 kr och den dyraste 2038 kr. Den billigaste kedjan att handla mat på nätet var Willys. Testet visade också att det är dyrare att handla mat på nätet än direkt i butiken.

Sammanfattningsvis visar de olika testerna att den billigaste maten finns på Ica:s och Willys större butiker en bit utanför centrum. Ica Maxi-butiker är även de generellt billiga. Det är också dyrare att handla mat på nätet än direkt i butiken. Som konsument bör du därför välja att handla på Ica Kvantum, Ica Maxi eller Willys.

Dra nytta av kampanjer

De flesta större butikskedjor har återkommande veckovisa kampanjer för varor med nedsatt pris. Det kan dock vara en omständlig process att gå igenom alla reklamblad, istället kan du använda prisjämförelsesajten matpriskollen. Matpriskollen är en sajt som jämför butikskedjornas matpriser med särskilt fokus på extrapriser och erbjudanden. Varje vecka kopierar sajten reklamblad från alla matbutiker och grupperar varorna i varugrupper. Det ger en snabb och bra överblick över alla erbjudanden och det blir enkelt att skapa inköpslistor. Genom Matpriskollens mobilapp kan du skapa bevakningar på varor som just du vill handla: oxfilé, blöjor, köttfärs, kaffe med mera. På så sätt kan du spara tusentals kronor varje år.

Slutsats

I de olika testerna av priser hos matkedjor visade det sig att den billigaste mataffären generellt är Ica. Genom att göra aktiva val och leta kampanjerbjudanden med hjälp av matpriskollen.se kan du också spara tusentals kronor årligen. Det är också viktigt att inte bara tänka på pris, utan också på att få i sig nyttig, näringsrik mat, därför bör du välja mycket grönsaker. Du bör också tänka på att resekostnaderna kan öka ifall du åker längre bort. Du sparar därför mest genom att handla på en Ica Maxi eller Willys relativt nära där du bor.