5 bästa gratis-alternativen till Photoshop

23 september 2018
5 bästa gratis-alternativen till Photoshop

Behöver du redigera bilder men har inte råd att lägga tusentals kronor på ett bildbehandlingsprogram som Adobe Photoshop? Här listar vi de bästa programmen som du kan ladda hem gratis för att redigera snygga bilder!

Photoshop Express

Fördelar

+ (Väldigt) grundläggande och enkel fotomanipulering om du fotar själv

Nackdelar

- Väldigt få funktioner

Adobe har lanserat Photoshop Express för dig som är bekant med Adobes övriga produkter och vill ha ett väldigt avskalat gratisalternativ för fotoredigering. Med Photoshop Express kan du som fotograf göra grundläggande bildredigeringar som att ta bort brus i bilden, fixa röda ögon och lägga på ett antal olika filter på dina foton. Programmet innehåller inte så mycket mer än basfunktioner vilket gör att detta mest riktar sig till dig som är absolut nybörjare.

Du laddar hem Photoshop Express gratis till PC, Mac, iOS och Android på deras hemsida.

Fotor

Fördelar

+ Många avancerade filter

+ Fungerar direkt i webbläsaren

Nackdelar

- Inte så mycket funktioner utöver filter

- Gratisversionen är begränsad

Webbapplikationen Fotor är framtaget för att snabbt och enkelt manipulera foton. Fotor har många avancerade fotomanipuleringsfilter och riktar sig främst till dem som vill ha ett enkelt verktyg för att väcka liv i bilder. Med Fotor går det blixtsnabbt att komma igång och det är kul att leka med de olika filterfunktionerna. Det som drar ner betyget är att många funktioner är låsta för gratisversionen.

Fotor använder du gratis på hemsidan Fotor.com

Paint.net

Fördelar

+ Väldigt avskalat och enkelt att använda

+ Helt gratis utan begränsningar

Nackdelar

- Har endast grundläggande funktioner

Paint.net var från början skapat för att utöka det MS Paint i Windows men har i dag utvecklats för att täcka behov för grundläggande bildredigering. Detta program lämpar sig främst för dig som har väldigt enkla bildredigeringsbehov, som att t.ex. ändra storlek på bilder och göra penseldrag. För den mest grundläggande bildredigeringen fungerar Paint.net perfekt, men om du har större behov bör du söka dig till andra alternativ i listan.

Paint.net är gratis att ladda hem på deras hemsida.

Photo Pos Pro

Fördelar

+ Finns både simpelt och avancerat läge

+ Många avancerade filter

+ Stöd för raw-filer

Nackdelar

- Rörigt gränssnitt vid avancerat läge

- Begränsad gratisversion

Photo Pos Pro har valt att dela upp sitt program i två olika lägen beroende på behov – ett simpelt läge för de användare som bara behöver grundläggande funktionalitet och ett avancerat läge där användaren har möjlighet att styra det mesta. En nackdel med detta är att många användare är ett mellanting däremellan och saknar många funktioner i det enkla läget (som t.ex. lager) medan det är lite för rörigt i det avancerade läget.

Programmet har annars många bra funktioner för fotoredigering och bildbehandling. Det finns också väldigt många hjälpmedel och guider på nätet för hur man snabbt kommer igång. Detta gör att programmet blir ett attraktivt alternativ för fotoredigering.

Gratisversionen Photo Pos Pro går att ladda hem gratis här.

Gimp (bäst)

Fördelar

  • Väldigt likt Photoshop
  • Kan användas för avancerad bildbehandling
  • Helt gratis utan begränsningar

Nackdelar

  • Är inte lika enkelt att använda som Photoshop

Gimp är i dagsläget det bästa alternativet till Photoshop som är gratis. Med Gimp finns samma grundläggande funktionalitet som i Photoshop vilket gör att programmet täcker de allra flesta behoven för vanliga användare. Om du någon gång har testat Adobe Photoshop kommer du direkt att känna igen dig i Gimp. Utseendet på programmet och grundfunktionerna som verktygslådan och lagren är närmast identisk till de som finns i Adobe Photoshop. Gimp har också stöd för samma typ av filter som finns i Adobe Photoshop.

Gimp ett väldigt bra gratisalternativ att testa innan du spenderar tusentals kronor för att köpa en Photoshop-licens. Programmet lämpar sig främst för dig som är amatör, om du arbetar med bildbehandling professionellt kommer du att sakna funktioner som bara finns i Adobe Photoshop. Men för den absoluta majoriteten räcker funktionerna i Gimp gott och väl.

Ladda hem Gimp på deras officiella hemsida.